Ville Kalliala      

         Golfopetusta vuodesta 1983           

Slaissi (slice), lyönti jossa pallo kaartaa oikealle

Slaissin syyt

Slaissi (slice) syntyy kun mailanlapa on auki mailan kulkusuuntaan nähden. Yllä olevassa videossa on joitakin mahdollisia syitä tähän ongelmaan.


Slaissi ja svingin suunta

Slaissi voi syntyä myös siitä että maila kulkee osumassa ulkoa sisään. Tällöin pallon lähtösuunta on vasemmalle ja pallo kaartaa suuntaan mihin mailanlapa osumassa osoittaa (wedgellä kaartaa vähän, draiverilla enemmän).


Slaissi ja ranteiden asento

Slaissi voi syntyä myös jos ranne ja sen mukana mailan lapa kääntyy takana auki ja pysyy auki tullessaan alas kohti palloa.


Slaissi hyödyksi

Slaissi voi olla joskus hyödyllinen lyönti. Kentällä voi tulla tilanne jossa pitää kiertää joku puu tai metsänreuna, tai joskus voi olla edullista saada pallo pomppimaan lipulle vasemman kautta. Kun harjoittelee tällaisia tilanteita varten, voi kentällä helpommin onnistua. Hallittua lievää slaissia kutsutaan feidiksi (fade).

Slaissin lyöminen lyhyellä matkalla onnistuu kun ottaa pitkän raudan käyttöön.


Fade, eli pieni hallittu slaissi, on tarkin lyönti.


Slaissin korjaus

Slaissiongelmaa voi korjata useammalla tavalla. Jos ongelmana on mailan lavan jääminen auki osumassa ja saatossa, voi "kello näkyviin" -harjoitus olla tehokas.

Slaissiongelmaa voi korjata svingailemalla edestakaisin. Näin voi harjoitella muuallakin kuin harjoituskentällä.


Slaissiongelmaa voi korjata ohjurin avulla jos ongelmana on ulkoa sisään kulkeva svingi. Kääritty pyyheliina voi olla toimiva apuväline.


Slaissiongelmaa voi korjata suuntamailojen avulla jos ongelmana on ulkoa sisään kulkeva svingi.Ongelmia

Mailan varsi voi katketa

Olin tekemässä videota toppaamisesta kun maila katkesi. Ohessa neuvoja siihen mitä tehdä kun maila on mennyt poikki ja mitä kannatta huomioda siltä varalta että maila menee poikki.

Maila voi katketa kesken lyönnin ja silloin lapa lentää lujaa kauas eteen. Katkeaminen tulee tavallisesti yllätyksenä.

Katkenneesta mailasta kannattaa säästää lapa. Siihen voi asentaa uuden varren. Myös varren ferrule (muoviosa lavan kiinnityskohdassa) ja joskus myös grippi (kädensija) kannattaa säästää.

Harva tulee ajatelleeksi että mailan varsi voi katketa vaikka maila ei osuisi mihinkään. Näin voi kuitenkin käydä. Mailan heilahduksen aikana mailan varsi taipuu ja joskus voi olla juuri se päivä jolloin kyseinen mailanvarsi menee poikki.Jos varsi menee poikki, mailan lapa voi lentää vaarallisesti eteenpäin. Tavallisesti lapa lentää viistoon vasemmalle noin 50 metrin päähän. On hyvä varautua tähänkin mahdollisuuteen ja heilutella mailaa sellaiseen suuntaan jossa ei ole ketään edessä.


Vasen polvi kipeytyy golflyönneistä

Vasen polvi voi rasittua golflyönnissä. Tavallisesti golfpallon lyöminen ei aiheuta fyysisiä ongelmia, mutta minulla vasen polvi on kipeytynyt pelin myötä 5 viime kesän ajan, ei juuri muulloin. Otin käyttöön kapean alkuasennon, jolloin paino ei siirry kovin voimakkaasti vasemmalle jalalle ja kiertyminenkin jää vähemmäksi. Siitä on ollut paljon apua. 

Vasemman jalkaterän avaaminen enemmän lyöntisuuntaan voi myös auttaa, mutta minulle siitä ei ollut apua.