Ville Kalliala      

         Golfopetusta vuodesta 1983           

Bunkkerilyönti 

Bunkkerilyönti on monelle pelaajalle kauhistus. Taitaville pelaajille bunkkeri ei tuota juurikaan vaikeuksia. 

Suurin ero syntyy palloon tulosta. Taitavan pelaajan maila on osumahetkellä käsien kohdalla, bunkkeriongelmaisella on maila tavallisesti ehtinyt osumaan mennessä käsien edelle. 


Bunkkerista hieman pidemmälle

Bunkkerista pitää joskus lyödä hieman kauemmaksi. Pallon saa kauemmaksi kun maila on osumassa sellaisessa asennossa että pallo lähtee eteenpäin eikä niinkään ylös.

Bunkkerilyönnin harjoittelu

Bunkkerilyöntiä kannattaa harjoitella pienellä lyönnillä matalan reunan yli. 


Tavallinen bunkkerilyönti griinibunkkerista

Maila osuu hiekkaan ennen palloa ja nousee hiekasta pallon kohdan jälkeen.

Kun pallo lyödään griinibunkkerista, on tapana osua hiekkaan 5-10 cm ennen palloa. Silloin maila ei varsinaisesti osu palloon, vaan hiekkaan, ja hiekan mukana pallo nousee griinille. 

 

Mailanlapa saa olla hieman auki, silloin mailan bounce (pohjan pullistuma) tulee paremmin esiin. Tarkoituksena on osua hiekkaan siten, että mailan pohjan takareuna osuu ensimäisenä hiekkaan, ei mailan etureuna. Tällöin mailan pohja toimii hieman kuin pyöreä lusikan pohja, maila ei kaivaudu tai takerru hiekkaan kovin helposti. Näin saa osumassa pienen epätarkkuuden anteeksi. 

Lyönnin kovuutta on helpointa säädellä svingin pituudella. Kannattaa pyrkiä ottamaan aina sama määrä hiekkaa.


Bunkkerilyönnissä tavallisin ongelma on osua hiekkaan liian aikaisin, jolloin hiekka pöllähtää ja maila ehtii nousta pallon kylkeen, siis duffin ja topin yhdeistelmä. Vaivasta pääsee eroon kun harjoittelee jyrkemmin ylhäältä tulevalla mailan liikkeellä. Yllä olevassa videossa olen rakentanut pienen vallin pallon taakse, jolloin pallon saa ylös hiekasta vain tavallista jyrkemmällä lyönnillä. Sama harjoitus auttaa lyömään pallon bunkkerista pidemmälle.



Piirrä viiva hiekaan

Bunkkerilyönnissä on hyvä osua maahan 5-10 cm ennen palloa. Harjoitellessa voi olla suurta apua jos piirtää viivan siihen kohtaan hiekkaan jossa aikoo osua maahan. Viivan avulla on helppoa seurata osuuko hiekkaan siinä missä piti vai jossakin muualla. 

Vaikka golfsäännöt kieltävät sellaisten harjoitussvingien tekemisen bunkkerissa jotka osuvat hiekkaan, niitä kannattaa silti tehdä silloin kun on harjoittelemassa. 

Hyödyllistä on harjoitella hiekkaan osumista viivan kohdalla, ilman palloa.





Pallo uponneena hiekkaan

Jos mailanlapa on tavallisessa bunkkerilyönnissä hieman auki, mailan bounce (pohjan pullistuma) estää mailaa pääsemästä syvälle hiekkaan. Kun pallo makaa syvemmällä hiekassa, maila kannattaa kääntää kiinni. Silloin mailanlavan alareuna tulee terävämmässä asennossa hiekkaan, kuten veitsi tai kirves. Tässä lyönnissä saatto saa olla lyhyt ja maila saa jäädä alas.


Kuin löisi kirveellä

Maila saa tulla hiekkaan hieman samoin kuin kirves uppoaisi halkoon. Hiekkaan painettu tii kuvaa "halkoa" joka pitäisi saada halkaistua. Mailan kulkusuunta saa olla selvästi alaspäin ja maila saa upota hiekkaan. 

Jos saatto nousee korkealle ylös, ei maila ole matkalla riittävän jyrkästi alas hiekkaan. Kirveskään ei nousisi iskun jälkeen ylös. 

Tarkoituksena ei ole osua palloon eikä nostaa palloa mailalla ylös, vaan tarkoitus on osua heikkaan jyrkästi alaspäin suuntautuvalla lyönnillä ja saada maila pallon alapuolelle. Mailan isku hiekkaan saa hiekan pöllähtämään ylos ja hiekan mukana pallo nousee ylös. Palloon ei tällaisella lyönnillä tule juurikaan alakierrettä, joten pallo jatkaa rullaamista melko pitkään.


Pallo uponneena hiekkaan

 

Varmin tapa saada hiekkaan hautautunut pallo ylös: maila kiinni, pallo takajalalle, ja lyödään alaspäin hiekkaan.


Pitkä bunkkerilyönti

Jos bunkkerista pitää saada pallo kauas, lyödään jokseenkin samalla tavalla kuin muutkin pitkät lyönnit. Bunkkerista lyötäessä ei yleensä haittaa vaikka osuma palloon olisi hieman ohut, eli maila jää osumassa hieman liian ylös. Jos osuu hiekkaan ennen palloa, jää hiekkaa helposti mailan ja pallon väliin, jolloin lyönnin voimasta katoaa suuri osa.

Pitkässä bunkkerilyönnissä kannattaa pitää pallo hieman tavallista taaempana jälkoihin nähden, koska silloin osuu varmemmin ensin palloon ja vasta sitten hiekkaan. Tällaiseen lyöntiin on hyvä valita pykälää tai kahta suurempi maila kuin mitä ruoholta lyötäessä valitsisi samalle etäisyydelle. Kun kädessä on riittävän suuri maila, ei tarvitse lyödä lujaa. Rauhallisemmalla svingillä tapaa osua puhtaammin palloon.

Jos bunkkerin etureuna on korkea, pitää maila valita sen mukaan. Kannattaa valita sellainen maila jolla pystyy lyömään hieman ohuellakin osumalla pallon varmasti bunkkerin etureunan yli.


Bunkkerista voi lyödä vaikka puumailalla jos matkaa lipulle on paljon, eikä bunkkerin etureuna ole kovin korka ja pallo makaa hyvin. 

Bunkkerilyönti puu 3:lla

Bunkkerista kannattaa lyödä mailanlapa auki. Yllä olevassa videossa näkyy miten maila osuu hieman ennen palloa hiekkaan, mutta pallo lähtee silti puhtaalla osumalla eteenpäin.

Puumailalla on bunkkerissa yksi suuri etu rautamailaan nähden. Jos mailan lapa on hieman auki, voi mailan pohjan muotoa käyttää hyväkseen. Avonaisen puumailan pohjan takareuna on alempana kuin etureuna. Jos maila tällaisessa asennossa osuu hiekkaan ennen palloa, ei hiekkaa jää välttämättä mailanlavan ja pallon väliin. Näin voi saada ohuen duffin anteeksi, kuten ylläolevissa videoissa ja alla olevissa valkokuvissa tapahtuu.

Maila osuu selvästi hiekkaan ennen palloa.

Pallo lentää silti komeassa kaaressa pienellä fadella pitkälle eteenpäin.

Bunkkerilyönti hybridillä. Hybridillä saa myös paljon anteeksi bunkkerissa.

Bunkkerilyönti alamäestä

Bunkkerilyönti alamäestä ei liene kenenkään suosikkilyönti. Sellaisia tulee silti toisinaan eteen. Silloin on hyvä tietää mitä kannattaa tehdä ja millä tavalla. Alkuasennossa pallo taakse ja paino eteen auttaa.

Bunkkerilyönti lipan alta

Bunkkerilyönti bunkkerin etureunan läheltä ei ole mahdoton. Pallon voi saada nousemaan melkein kohtisuoraan ylöspäin, mutta silloin pallo ei lennä kauas. Harjoittelmalla tällaisia lyöntejä tietää paremmin mitä voi yrittää ja mitä kannattaa tehdä.


Bunkkerilyönti ylärinteestä

Bunkkerilyönti kannattaa lyödä bunkkerin ylärinteestä vähemmän nostavalla mailalla kuin SW.


Bunkkersta voi olla joskus viisainta käyttää putteria. Jos bunkkerin etureuna on matala ja pallo makaa hyvin, voi putterilla saada pallon helposti lipulle. Tiivis hiekka bunkkerissa auttaa asiaa.

Bunkkersta 30 metrin lyönti on yksi pelin vaikeimmista lyönneistä. Hiekkaa pitää ottaa vain vähän ja mailan pitää olla osumassa sellaisessa asennossa joka lähettää pallon enemmän eteenpäin kuin ylöspäin.