Ville Kalliala      

         Golfopetusta vuodesta 1983           

Ote on mahdollisesti tärkein asia golflyönnissä


Ote on se ainoa kohta jossa pelaaja on yhteydessä mailaan ja maila on se jolla vaikutetaan pallon kulkuun. Suurin osa pelaajista pitää mailaa kädessään eri tavalla kuin olisi helpointa ja toimivinta. 


Ote mailasta. Vasemmasta kädestä näkyy 3 rystystä, oikeasta 1. Vasemman käden peukalo jää oikean käden "elämän viivan" alle.


Maila tukeutuu ylemmässä kädessä kämmentyynyä vasten ja pysyy sen alapuolella. Tämä on pitkien lyöntien ja tehokkaan ranneliikkeen perusta.



Alla olevista videoista voi olla apua hyvän ja toimivan otteen löytämiseen.


Ote mailasta kerrottuna ja näytettynä.


Ote mailasta alapuolelta katsottuna.


Ote mailasta vaikuttaa käsivarsien ja mailan väliseen kulmaan.


Otteen pitää mieluiten olla pitävä mutta silti mahdollisimman kevyt.


Otteella on suuri vaikutus lyönnin suuntaan ja lyöntien tarkkuuteen.

Otetta voi harjoitella kotona TV:n äärellä. 

 


Golfmailan kädensija eli grippi

Hyvä golfmailan grippi on sen verran tahmea ja pitävä, että se pysyy helposti kädessä. Gripit eivät kuitenkaan pysy hyvinä loputtomiin. Aina kun ottaa mailan käteen, jää kädestä grippiin sormenjälkiä. Saman ilmiön voi havaita kun tarttuu kädellä kirkkaaseen lasiin, siihenkin jää sormenjälkiä. Kun grippiin kertyy paljon sormenjälkiä, muuttuu sen pinta liukkaaksi ja samalla sen pito muuttuu heikommaksi. 

Gripit kannattaa aina välillä pestä. Kuuma vesi, astianpesuaine ja harja ovat hyviä välineitä. Pesun jälkeen gripit on hyvä kuivata puhtaalla pyyheliinalla.

Jossakin on suositeltu että gripit pitäisi pestä joka kolmannen kierroksen jälkeen, jotkut pesevät kerran kesässä ja suuri osa ei pese koskaan. Ei ole aivan harvinaista nähdä huippupelaajan hankaavan mailansa grippiä pyyheliinaan juuri ennen lyöntiä. Kun grippi on puhdas ja pitävä, maila pysyy kädessä ilman että sitä tarvitsee erikseen puristaa. Maila pysyy kädessä siinä asennossa kun on tarkoitus, ja silloin on helppo lyödä hyviä lyöntejä rennoin rantein. 

Joskus gripin pinta saattaa muuttua kiiltäväksi, eikä pesu enää auta. Silloin voi hiekkapaperista olla apua. Jos sillä saa “lasittuneen” pinnan hiottua pois, voi grippi olla edelleen pitävä. Joskus grippi voi pysyä pehmeänä ja pitävänä yli 10 vuotta, ja joskus ne voivat kovettua jo vuodessa. Kumin laadussa ja seoksessa on eroja. 

Ennemmin tai myöhemmin gripin kumi kuitenkin kovettuu niin ettei peseminen enää auta. Silloin on syytä vaihtaa uudet gripit. Kuvassa oleva grippi olisi kannattanut vaihtaa jo vuosia sitten.

Mailasta saa hyvän ja toimivan otteen kun mailan kädensija on riittävän ohut. Paksu grippi tuntuu usein tukevalta, mutta sellaisen kanssa ranneliike usein heikentyy.


Pidä mailasta kevyesti kiinni

Mailasta on hyvä pitää kevyesti kiinni. Kun maila on kevyesti kiinni kädessä, ranteet pääsevät liikkumaan vapaasti, ja se tekee lyönnistä tehokkaan sivalluksen. 

On myös toinen hyvä syy pitää mailasta kevyesti kiinni. Jos maila takertuu lyönnin aikana kiinni johonkin, kuten maassa piilossa olevaan puun juureen, on pienempi riski vahingoittaa itseään. Erityisesti raffista lyödessä on hyvä neuvo pitää mailasta tavallista löysemmin kiinni.

Kevyt ote mahdollistaa mailan tehokkaan heilahduksen.

Taputuksesta kuuluu tehokkaan kova ääni kun ranteet pysyvät letkeinä, aivan kuten golflyönnissä.


Mattojen tamppauksessa toimii sama tekniikka kuin golflyönnissä.


Tee to tee harjoitus. Tehokkaassa golflyönnissä maila heilahtaa osuma-alueella vapaasti. 


Tee to tee harjoitus takaa katsottuna.

Ranteiden vapaa liike näyttää hidastettuna tältä. Mailan grippipään tai käsien ei ole tarkoitus kulkea kovaa, mutta mailan lavan on. Jos samalla svingillä osuttaisiin palloon ja mahdollisesti vielä maahan, tulisi ranteiden vapaaseen heilahdukseen jonkin verran viivettä saatossa. Edestakainen heiluttelu letkein rantein on hyödyllistä.

Tätä harjoitusta ei kannata tehdä jos on muita ihmisiä lähellä. 

Mailaan saa tehokkaimman vauhdin kun antaa mailan heilahtaa vapaasti. Tässä videossa lyön palloa pitämällä mailaa vain 2 sormella molemmissa käsissä. Ranneliike tapahtuu tehokkaasti ilman ohjausta. 


Mailan edestakaisesta heiluttelusta voi olla suurta apua jos haluaa lyödä pitkiä lyöntejä.


Mailaan saa vauhtia kun pitää mailasta kevyesti kiinni, jolloin ranteet pysyvät letkeinä.