Ville Kalliala      

         Golfopetusta vuodesta 1983           

Alkuasento

Asettautuminen pallolle

Pallolle kannattaa asettautua tulemalla pallolle takaa oikealta.

Pallolle asettautuminen hyvään asentoon vasen käsi edellä voi olla hankalaa.

Alkuasentoon ei kannata jäädä pitkäksi aikaa. Paikallaan olo jäykistää rennon svingin ja tekee lyönnistä helposti äkkinäisen.

Pallolle asettauduttaessa on hyvä pitää pientä liikettä yllä kaiken aikaa. Suurimmalla osalla taitavia pelaajia maila on alle sekunnin paikallaan ennen liikkeelle lähtöä. 


Alkuasennossa mailan lavan kärki irti maasta

Mailanlavan kärki saa olla alkuasennossa hieman koholla maasta. Jos pyrkii asettamaan mailan maahan siten, että mailan pohja on kokonaan maassa, jäävät kädet turhan ulos vartalosta.


Lyönnin aikana keskipakoisvoima tuo käsivarret ulommaksi vartalosta kuin miten ne ovat alkuasennossa, ja näin maila on osumassa hyvässä asennossa. Käsivarret ja mailanvarsi ovat lähes linjassa keskenään. Lyönnin mukana mailan varsi taipuu myös hieman kaarelle alaspäin, joka kääntää mailan kärkeä vielä hieman lisää kohti maata.


Etäisyys pallosta

Golfpalloa voi lyödä monelta eri etäisyydeltä. Pelatessa maaston muodot vaikuttavat huomattavasti sopivaan etäisyyteen. Jos palloja lyö tasaiselta alustalta eikä ole varma siitä millä etäisyydellä pallosta kannattaa seistä, voi seuraavasta keinosta olla apua.Aseta maila maahan siten, että mailan gripin alareuna on varpaiden kohdalla. Pallo on hyvällä etäisyydellä jos se on hieman lähempänä sinua kuin lavan kiinnityskohdan reunassa oleva muovinen “ferrule” on. Ohje pätee hyvin kaikkiin mailoihin wedgestä pisimpään rautaan. Jollekin pelajalle voi paras etäisyys pallosta olla toki kauempana tai lähempänä kuin tämä ohje, mutta suurelle osalle pelaajista tämä ohje sopii hyvin.

Varpaat siihen missä maassa olevan mailan grippi loppuu ja pallo hieman lavan kiinniskohdan sisäpuolelle. Kuvassa molemmat mailat ovat rauta 8.

Etäisyys pallosta määräytyy eniten mailanvarren pituuden ja pelaajan fyysisten ominaisuusksien mukaan. Myös pelaajan omat mieltymykset vaikuttavat asiaan.

Palloa voi kuitenkin lyödä monilta eri etäisyyksiltä.


Pallon paikka muuttuu mailan ja halutun lyönnin mukaan. Mitä vähemmän mailassa on nostokulmaa, sen lähempänä etummaista jalkaa pallo saa olla. Kuvassa vasemmalta ensin SW, sitten rauta 6 ja oikeanpuoleisimpana driver.


Mailan pituus vaikuttaa etäisyyteen pallosta. Mitä pidempi varsi mailassa on, sen kauempana saa pallo olla. Kuvassa lähimpänä SW, sitten rauta 6 ja kauimmaisena driver.   

Alkuasennossa kannatta nostella jalkoja. Taitavat pelaajat tapaavat nostella jalkojaan asettuessaan pallolle. Jalkoja nostelemalla voi saada jalat maassa sopivaan kohtaan ja samalla alkuasennosta tapaa tulla hyvä.

Alkuasennossa polvien koukistelu ei ole kovin suositeltavaa. Jostakin syystä suuri osa aloittelijoista koukistelee polvia alkuasennossa. Silloin alkuasennosta tulee helposti selän osalta turhan pysty, lantio jää turhan eteen jolloin käsivarsille ei jää tilaa roikkua alaspäin. Turhan paljon koukussa olevat polvet tekevät lyömisestä osaltaan vielä vaikeampaa.

Alkuasennossa kannatta olla mieluummin pystympänä ja polvet suorempina kuin päinvastoin.