Svingin mukana on hyvä kääntyä kokonaan pallon menosuuntaan.
Autonrenkaan kanssa voi parantaa monella tavalla omaa svingiä. Hyvä "palloon tulo" on helpompi toteuttaa autonrenkaaseen kuin palloon. Riittävä määrä hyviä lyöntejä autonrenkaaseen auttaa lyömään palloa yhtä tehokkaasti.
Lantion kierto
Lantion kiertoa voi harjoitella tehokkaasti autonrenkaan avulla.
Vartalon kierto voi helpottua kun harjoittelee vasen käsi oikeassa taskussa.
Osumat paranee kun kiertyy vartalosta paremin. Vartalon kierto helpottuu kun antaa pään kääntyä lyönnin mukana eteen.
Silmät kiinni lyöminen voi olla tehokas harjoitus
Silmät kiinni lyömisestä on apua lyönnin tuntemiseen. Kun lyö silmät auki tai silmät kiinni, ero tunemuksissa on suuri. Joskus silmät kiinni harjoittelusta on paljon apua. Tavallisesti se auttaa taspainon säilyttämiseen ja erityisesti lyönnin rytmiin. On vaikeampaa riuhtaista silmät kiinni.
Paras hetki harjoitteluun on kierroksen jälkeen
Usein toistuvat lyhyet harjoitukset ovat tehokkaampia kuin jos harjoittelisi kerralla enemmän.
Joskus kannattaa mennä golfkentälle pelaamisen sijaan vain harjoittelemaan. Jos haluaa harjoitella kentällä lyömällä useampia palloja, sekin on hyvä ajatus, mutta silloin muutaman reiän pelaaminen riittää. Harjoitellessa tulee lyötyä enemmän lyöntejä kuin pelatessa ja huonon lyönnin jälkeen voi aina lyödä uuden paremman lyönnin. Ne ”paremmat” lyönnit ovat niitä joiden avulla kehittyy entistä paremmaksi pelaajaksi.
Yksi parhaita hetkiä harjoittelemiseen on mennä harjoittelemaan kierroksen jälkeen. Silloin kannattaa harjoitella heti tuoreeltaan sellaisia lyöntejä jotka tuottivat kierroksen aikana ongelmia. Näin menetellen on seuraavana päivänä paremmat mahdollisuudet pelata entistä paremmin. Taitavalle kilpapelaajalle harjoittelu kierroksen jälkeen on rutiinia.
Pelkkä pallojen lyöminen ilman tarkkaa keskittymistä on toki aina hyvää harjoittelua. Sellaista kannattaa tehdä jonkin verran ennen kierrosta kun lämmittelee. Pallojen lyömisestä rennosti ilman tarkkaa keskittymistä pallon lentoon on hyötyä myös silloin kun on muuten vain harjoittelemassa. Palloja lyömällä saa rutiinia lyömiseen, ja rutiinin tuomaa varmuutta golfissa todellakin tarvitaan.
Kierroksen jälkeen ei kuitenkaan aina ole viisasta mennä harjoittelemaan. On joitakin syitä ja tilanteita jolloin ei kannata harjoitella:
On liian väsynyt harjoittelemaan.
Ei ole mielenkiintoa harjoitteluun.
Sää on huono.
Päivä on ollut huono. Seuraava päivä voi olla parempi.
Aseta pyyheliina pallon taakse
Pyyheliina pallon takana auttaa osumaan palloon puhtaasti. Hyvässä lyönnissä maila osuu ensin palloon ja vasta sen jälkeen kevyesti mattoon. Hyväs sä lyönnissä pyyheliina pysyy paikallaan.
Lyö palloja edestakaisella svingillä rivistä
Tästä harjoituksesta on hyötyä moneen asiaan:
Lyönnin tempo muuttuu tasaiseksi.
Lyönnistä tulee rento.
Lyöntiin saa lisää osumavarmuutta pienessä ajassa.
Lyöntiin valmistautuminen nopeutuu.
Moni pelaaja osuu näin palloon paremmin kuin lyömällä tavalliseen tapaan.
Harjoitussvingin saa siirrettyä lyöntii pallon kanssa.
Vasen käsivarsi suorana
Vasen käsivarsi suorana on ohje johon varmasti jokainen golfinpelaaja on joskus törmännyt. Ohje on hyvä, mutta sitä ei pidä ottaa kirjaimellisesti.
Taakseviennissä vasemman käsivarren on hyvä olla niin “pitkä” kuin suinkin mahdollista. Mitä pidempi vasen käsivarsi, sen laajempi ja tehokkaampi kaari mailan heilahduksella on. Jännitetyn suora käsivarsi auttaa tekemään laajan heilahduksen, mutta lyönnin teho jää rentoa käsivartta heikommaksi.
Hyvä keino harjoitella vasemman käsivarren suoruutta taakseviennissä on katsoa svingiä edessä olevasta peilistä. Mitä enemmän hartiat kiertyy taakse, sen helpompaan on pitää käsivartta suorana.
Osumassa vasen käsivarsi tulee itsestään suoraksi jos käsivarsi on rento. Tavallisin syy ohueen osumaan tai toppiin on osumahetkellä koukussa oleva vasen käsivarsi.
Vasen käsivarsi saa koukistua
Saatossa vasemman käsivarren ei tarvitse olla suorana, vaan se saa kiertyä ja koukistua kyynärpäästä alaspäin. Väkisin suorana pidetty vasen käsivarsi hidastaa mailan vapaata heilahdusta, joka vie lyönnistä tehoa. Saatossa suorana pysyvä käsivarsi jarruttaa mailan lavan luonnollista kiertymistä ja aiheuttaa helposti oikealle kaartavia slaisseja.
Hyvä keino harjoitella saatossa alaspäin koukistuvaa vasenta käsivartta on heilutella mailaa edestakaisin rennolla ½ svingillä ja tuntea molemmat olkavarret kiinni vartalossa.
Harjoitusohjelma
Golfharjoittelu on hyvin tasapainossa kun harjoittelusta 1/3 on puttia, 1/3 erilaisia vajaita lyöntejä ja 1/3 pitkiä lyöntejä. Tämän lisäksi harjoitellaan kentällä pelaamalla harjoituskierroksia.
1. päivä
(Putteja n. 150, lähilyöntejä 180, pitkiä lyöntejä 120)
Puttaa 30 palloa mailoja välistä
Puttaa 3 x 30 palloa pitkiä putteja eri kohteisiin
Puttaa 1-2 m putteja mahdollisimman monta peräkkäin reikään
Chippaa 2 x 30 palloa eri kohteisiin
Lyö 2 x 30 palloa griinibunkkerista
Lyö 2 x 30 palloa wedgellä eri kohteisiin 20-60m
Lyö 30 palloa lyhyellä raudalla
Lyö 30 palloa keskiraudalla
Lyö 30 palloa hybridillä tai väyläpuulla
Lyö 30 palloa draiverilla
2. päivä
(putteja 90, lähilyöntejä n. 100, pitkiä lyöntejä 90)
Puttaa 30 palloa 4 m putteja reikään
Puttaa 2 x 30 palloa eri kohteisiin
Chippaa 2 x 30 palloa eri kohteisiin
Chippaa 30 palloa vuorotellen 2 eri kohteeseen
Ota chippikisa tai chippaa oma kisa
Lyö 20 palloa lyhyellä raudalla
Lyö 20 palloa keskiraudalla
Lyö 20 palloa draiverilla
Lyö 30 palloa keskiraudalla erilaisilla pallonkaarilla
3. päivä
(putteja n. 120, lähilyöntejä n. 180, pitkiä lyöntejä 90)
Puttaa 2 x 30 palloa eri kohteisiin
Puttaa 1-2 m putteja mahdollisimman monta peräkkäin reikään
Kierrä harjoitusgriini puttaamalla reiältä reiälle ja laske tulos
Chippaa 2 x 30 palloa eri kohteisiin
Chippaa 30 palloa vuorotellen 3 eri kohteeseen
Chippaa 6 x 1 pallo ja jatka tarvittaessa puttaamalla reikään
Ota chippikisa tai chippaa oma kisa
Lyö 30 palloa griinibunkkerista
Lyö 2 x 30 palloa wedgellä eri kohteisiin
Lyö 20 palloa lyhyellä raudalla
Lyö 20 palloa keskiraudalla
Lyö 20 palloa hybridillä tai väyläpuulla
Lyö 10 palloa draiverilla
Lyö 5 palloa keskiraudalla eri kohteisiin kuin pelatessa
Lyö 5 palloa draiverilla eri kohteisiin kuin pelatessa
Lyö 10 palloa pitkää bunkkerilyöntiä
Chippikisa: Lyödään samasta kohdasta samalle lipulle. Se pelaaja joka lyö pallon lähemmäksi kohdetta, saa pisteen ja saa valita mistä ja minne lyödään seuraavaksi. Pelataan etukäteen sovittuun pistemäärään asti, esimerkiksi 5 tai 9 pisteeseen.
Jos pelaajien taidoissa on suuri ero, kannattaa ottaa tasoitus käyttööön. Tasoitus voi olla vaikka 1 gripinmitta, 1 mailanmitta tai toinen voi lyödä 2 palloa, joista parempi huomioidaan.
Chippikisa 2: Molemmilla pellajilla on 2 palloa. Pelataan etukäteen sovittuun pistemäärään, esimerkiksi 5 tai 9 pisteeseen. Pallot lyödään samasta kohdasta samalle lipulle seuraavalla tavalla: Toinen pelaajista aloittaa ja lyö yhden pallon, jonka jälkeen toinen pelaaja lyö heti perään samasta kohdasta. Toiset pallot lyödään seuraavassa järjestyksessä: Se pelaaja jonka pallo on kauempana reiästä lyö ensin toisen pallonsa. Lähimmäksi lippua lyönyt pelaaja lyö tämän jälkeen toisen pallonsa.
Pelaaja jonka pallo on lähimpänä reikää saa pisteen. Jos saman pelaajan toinenkin pallo lähimpänä reikää kuin vastustajan pallo, saa hän 2 pistettä. Voittaja saa valita mistä lyödään ja minne seuraavaksi.
Chippikisa 3: Molemmilla pelaajalla on 2 palloa. Pallot lyödään samasta kohdasta samalle lipulle seuraavalla tavalla: Toinen pelaajista aloittaa ja lyö yhden pallon, jonka jälkeen toinen pelaaja lyö heti perään samasta kohdasta. Toiset pallot lyödään seuraavassa järjestyksessä: Se pelaaja jonka pallo on kauempana reiästä lyö ensin toisen pallonsa. Lähimmäksi lippua lyönyt pelaaja lyö tämän jälkeen toisen pallonsa.
Lähimpänä reikää olevasta pallosta saa 2 pistettä, toiseksi lähimmästä pallosta saa yhden pisteen. Jos pallo menee reikään, siitä saa 5 pistettä.
Chippikisa 4: Molemmilla pelaajilla on 3 palloa. Pelataan etukäteen sovittuun pistemäärään, esimerkisi 5 tai 9 pisteeseen. Lyödään pallot vuorotellen samasta kohdasta samalle lipulle.
Pelaaja, jonka pallo on kauimpana lipusta, saa pisteen. Jos samalla pelaajalla on myös toisiksi kauimpana reiästä oleva pallo, saa hän toisenkin pisteen. Jos käy oikein huonosti, ja kolmaskin pallo on kauempana kuin paremmin lyöneen pelaajan huonoin pallo, tulee siitä vielä 3. piste. Pelin häviää se pelaaja joka saavuttaa sovitun pistemäärän.
Chippikisa yksin: Lyödään pallo alle mailan mitan päähän reiästä, onnistuneesta lyönnistä saa pisteen. Pelataan esimerkiksi 5 tai 9 pisteeseen asti.
Chippikisa yksin 2: Lyödään 2 (tai 3 palloa) samasta kohdasta alle mailan mitan päähän reiästä, onnistuneesta pallosarjasta saa pisteen. Pelataan esimerkiksi 5 tai 9 pisteeseen.
Etäisyysharjoitus pitkiin putteihin
Aseta palloja jonoon noin 50 cm välein. Aloita lähimmästä pallosta ja siirry aina seuraavalle pallolle. Harjoituksen tarkoituksena on lyödä pallot reikään. Palloja voi myös asettaa aina 2 vierekkäin ja lyödä 2 palloa peräkkäin jokaisesta kohdasta.
Puttikilpailu “Curling”
Jokaisella pelaajalla on sama määrä palloja, 3 - 6 kpl. Eri pelaajien pallot pitää olla selvästi toisistaan erotettavissa, joko merkinnöillä tai pallon värillä.
Joku pelaajista aloittaa ja lyö yhden pallon. Sitten on seuraavan pelaajan vuoro ja hän lyö yhden pallon. Näin jatketaan kunnes jokainen pelaaja on lyönyt yhden pallon. Pallot jäävät siihen mihin ne pysähtyvät. Sitten lyödään seuraavat pallot samassa järjestyksessä. Pallo saa osua ja tönäistä muiden pelaajien palloja.Kilpailun voittaa se pelaaja jonka pallo on lähimpänä reikää kun kaikki pallot on lyöty.
"Curling" kilpailun lopputilanne: keltainen voitti
Harjoittele paljon svingailemalla mailaa edestakaisin. Monelle golffarille olisi hyödyllisempää heilutella mailaa edestakaisin aamulla 2 minuuttia ja illalla toiset 2 minuuttia, kuin käydä lyömässä 200 palloa rangella.
Harjoittele paljon lähilyöntejä. Lähilyöntejä harjoittelemalla paranee osumat pitkissä lyönneissä. Pitkän pelin kannalta on usein hyödyllisempää lyödä 100 chippiä kuin 200 pitkää lyöntiä. Samalla paranee myös lähipeli!
Mailan kädensijan yläreunassa olevaan reikään on asetettu tii. Tarkoituksena on tehdä pieni svingi mailalla siten, että taakseviennin yläasennossa tii osoittaa kohti palloa ja sama tilanne on loppuasennossa. Tällä tavalla mailan lapa kulkee svingissä tehokkaimmalla tavalla suhteessa mailan grippipäähän. Harjoituksen voi tehdä mainiosti myös ilman tuota tiitä.
Hansikas vasempaan kainaloon
Hansikas vasemmassa kainalossa auttaa saatossa. Jos hansikas ei pysy paikallaan, vasen käsivarsi pysyy liian suorana saatossa tai käsivarsi taipuu ylöspäin. Jos hansikas pysyy paikallaan, taipuu vasen käsivarsi luontevasti alaspäin.
Painetta palloon punch lyönnillä
Hyvä harjoitus tehostaa ranneliikettä ja saada palloon vauhtia on lyödä vajaalla svingillä matalia lyöntejä. Saatto saa jäädä alas.
Lyö kuin autonrengasta
Autonrengas on hyvä apuväline. Moni pelaaja jolla on vaikeuksia säilyttää rannekulma osumaan asti onnistuu siinä helposti kun lyö autonrengasta.
Edestakaiseen heilutteluun voi yhdistää lujan viuh-äänen. Edestakaisissa heilahduksissa voi hakea mahdollisimman äänekästä sivallusta lyöntisuuntaan, taaksepäin mentäessä ei kannata hakea kovaa ääntä. Pitkällä mailalla ääni kuuluu parhaiten.
Pitkä maila on paras svingailuun.
Vauhtia mailaan saa myös kun svingailee vauhdikkaasti. Hyvä harjoitus on tehdä 12 lujaäänistä edestakaista svingiä peräkkäin. Mailan ei pidä tässä harjoituksessa osua maahan, koska tarkoituksena on hakea ainostaan viuh-ääntä. 12 svingin jälkeen pidetään muutaman minuutin lepotauko, jonka jälkeen tehdään sama harjoitus uudestaan. Vielä yksi lepotauko ja sitten vielä kolmas 12 viuh-svingin sarja.
Tekemällä 12 + 12 + 12 viuh svingiä viikosta toiseen on hyvät mahdollisuudet saada mailanpäähän lisää vauhtia.
Painavalla mailalla svingaaminen
Painavalla mailalla svingaaminen on vanha ja hyväksi koettu harjoitus. Lyöntiin tulee lisää pituutta ja svingistä tulee entistä tehokkaampi.
Painavan mailan voi korvata ottamalla 2 mailaa käteen.
Helpotusta kiertymiseen
Vasen kantapää saa nousta, se helpottaa kiertymistä taakse
Jos reilu kääntyminen hartioista tuntuu hankalalta, voi pienestä jumpasta olla paljon hyötyä. Alla on kaksi hyvää harjoitusta kiertymiseen. Kiertyminen hartiosta sivulle lienee niitä asioita joita tavallisessa arjessa tulee aika vähän tehtyä. Hyvä kiertyminen auttaa saamaan mailaan enemmän vauhtia.
Kierrytään hartioista sivulle, pää saa kääntyä mukaan. Jos jättää katseen eteen, rajoittaa pään asento kiertymistä. Hyvä harjoitus tehdä aina tilaisuuden tullen, vaikka useamman kerran päivässä, meluiten päivästä toiseen.
Toinen hyvä harjoitus kiertymisen parantamiseen on mennä seinän viereen seisomaan siten, että seisoo kantapäät noin 30 cm seinästä. Kierrytään ylävartalosta taakse ja autetaan kiertymistä seinästä tukien varovaisesti lisää. Pysytään hetki kiertyneenä. Sama kierto toiseen suuntaan. Tuki seinästä auttaa kiertymään pidemmälle kuin kiertyisi ilman vetoapua.
Kiertymiseen auttaa myös monen pelaajan alkulämmittely maila hartioiden takana. Kiertymistä voi parantaa harjoittelmalla maila selän takana.
Kiertymistä voi parantaa harjoittelmalla maila selän takana.
Hartioiden kiertymistä voi parantaa kun ottaa mailan päistä kiinni ja kääntyy puolelta toiselle. Katse ja pää saa kiertyä mukana.
Lyö palloja maila vasemmassa kädessä
Pallon lyöminen maila pelkässä vasemmassa kädessä on yksi parhaista harjoituksista hyvän ja sujuvan svingaamisen oppimiseen. Vasemmassa kädessä on (oikeakäteisellä) vähemmän voimaa ja sillä on ylipäätään vaikeampaa tehdä monia asioita. Monessa pallopelissä puhutaan rystypuolen lyönnistä, joka on tavallisesti heikompi kuin kämmenpuoli.
Harjoituksen tehokkuus perustuu juuri tuohon heikkouteen. Rystypuolelta pitää svingin olla teknisesti melko hyvä että pallon saa lyötyä kunnolla - on vaikeampaa runnoa tai kauhoa kuten kahdella kädellä kiinni pitäen voi tehdä.
Kannattaa aloittaa pienillä svingeillä ilman palloa. Kun maila liikkuu sujuvasti, on aika siirtyä svingaamiseen pallon kanssa. Ensimmäiseksi kannattaa lyödä vain lyhyitä lyöntejä. Jos lyhyet lyönnit sujuu, on aika lyödä pidempiä lyöntejä.
Varoitus: jos lyö vasen käsivarsi jäykän suorana myös saaton lopussa, saattaa loppuasennossa vasen hartia jopa vahingoittua. Luontevassa lyönnissä vasen käsivarsi taipuu saatossa kyynärpäästä alaspäin, ja silloin myös vasen hartia pääsee vähemmällä.
Vasemmalla kädellä lyömisessä mailan heilahdus (rannekulma) ajoittuu helpommin kohdalleen ja sekä osumassa että saatossa vasen käsivarsi pysyy helpommin suorana kuin kahden käden lyönnissä. Kun on joitakin kymmeniä lyöntejä lyönyt pelkällä vasemmalla kädellä ja sen jälkeen ottaa molemmat kädet käyttöön, tuntuu lyöminen usein perin helpolta.
Lyö palloja maila oikeassa kädessä
Pallon lyöminen maila pelkässä oikeassa kädessä on tehokas harjoitus. Jos on taipumusta lyödä palloa siten, että maila on osumassa jo hieman nousussa (duffi- ja toppiongelmia), voi tästä harjoituksesta olla paljon apua. Hyvässä lyönnissä on oikea käsi osumassa mailan etupuolella, kuten muissakin hyvissä lyönneissä.
Jos on pelannut muita pallopelejä, tämä lyönti onnistuu usein vaivattomasti. Ellei onnistu, harjoitteleminen auttaa. Kun on lyönyt joitakin kymmeniä lyöntejä pelkällä oikealla kädellä, ja sen jälkeen ottaa molemmat kädet käyttöön, tuntuu lyöminen usein perin helpolta.
Painonsiirtoharjoitus
Useimman pelaajat pyrkivät siirtämään painon lyönnin mukana etummaiselle jalalle. Jos tämän kanssa on ongelmia, voi tästä harjoituksesta olla apua.
Painonsiirtoharjoitus 1
Tee lyönnin jatkoksi 3 askeleita pallon menosuuntaan. Tämä onnistuu jos paino siirtyy lyönnin mukana eteen. Kun on joitakin kymmeniä lyöntejä harjoitellut näin, on hyvät mahdollisuudet siihen että paino siirtyy tavallisellakin lyönnillä hyvin eteen.
Painonsiirtoharjoitus 2
Otetaan ensin alkuasento. Vasen jalka siirretään oikean jalan viereen. Viedään maila taakse tavalliseen tapaan. Samalla kun aloitetaan liike alaspäin, siirtyy ylävartalo ja vasen jalka paikoilleen.
Jos paino siirtyy ajoissa, pallo lähtee normaalisti. Jos paino jää taakse, ei lyönti onnistu.
Esimerkkejä harjoituksista joita voi tehdä kentällä:
Harjoitus kentällä 1
Pelataan 3-9 reikää kahdella pallolla. Jatketaan aina paremman pallon kohdalta.
Harjoitus kentällä 2
Lyö aina huonon lyönnin jälkeen “terapiapallo”, mutta jatka alkuperäisellä pallolla.
Harjoitus kentällä 3
Lyö avauslyönti aina rauta 7:lla. Peli jatkuu eri kohdasta kuin tavallisesti.
Harjoitus kentällä 4
Harjoittele hallitsemaan sivukierteitä: Pelaa 3 ensimmäistä reikää ja lyö fadea joka lyönnissä. Sen jälkeen pelaa seuraavat 3 reikää joissa lyöt drawta joka lyönnissä. Vuorottele samalla tavalla loppukierros.
Yllä olevien harjoitusten määrää sekä päivien että pallojen osalta voi muuttaa itselleen sopivammaksi. Pienemmilläkin pallomäärillä kehityy.
Takavuosien kuusinkertainen Major-voittaja Lee Trevino sanoi joskus haastattelussa että hänkin löi ensimmäiset miljoona lyöntiään mihin sattuu, kuten moni muukin. Jos lyö 300 palloa päivässä 10 vuoden ajan, pääsee miljoonaan lyöntiin. Moni nuori ammattilainen on lyöntikokemukseltaan lähellä tätä määrää.
Golfmailaa pidempi harjanvarsi voi olla tehokas harjoitusväline, jos sen heiluttamiseen löytyy tilaa. Harjanvartta kannatta heilutella vauhdikkasti edestakaisin lujalla viuh-äänellä. Edestakaista svingailua kannatttaa harrastaa usein. Harjoittelun myöstä on suuret mahdollisuudeet saada lisää pituutta lyönteihin.