Ville Kalliala      

         Golfopetusta vuodesta 1983           

Tällä palstalla vastaan golfaiheisiin kysymyksiin.

Kysymyksiä saa lähettää sähköpostilla: 

ville.kalliala(at)gmail.com 2.7.2020

Moikka,Semmoisella kysymyksellä liikkeellä että aloitin golfin peluun tänä keväänä ja heti jäin kyllä koukkuun, sain kavereilta rautamailoja joita onkin nyt muutamaa eri mallia bägissäni. Eli kysymys on se että kannattaisiko panostaa uuteen tai käytettyyn rautasettiin, jossa kaikki mailat samaa mallia ja täten ei olisi eri jäykkyyksiä, grippejä ja lavan malleja?

Tarkoitus kuitenkin pelata hamaan tulevaisuuteen ja setin päivitys joka tapauksessa edessä jossakin kohtaa.

Niklas


Moikka Niklas,
Kiitos kysymyksestä! 

Maila-asia riippuu eniten siitä miltä tuo sekalainen mailasetti tuntuu sinun omasta mielestä. 

Jos on vielä opettelemassa palloon osumista, sitä voi opetella melkeinpä minkälaisilla mailoilla tahansa. Kauan sitten golfmailat olivat kalliita, eikä niitä ollut juurikaan myynnissä. Silloin moni pelasi vajaalla mailasetillä, jossa mailat saattoivat olla keskenään eri merkkisiä. Pelaaminen sujui sellaisilla välineillä osalla pelaajia perin hyvin. 

Täydessä mailasetissä saattaa tulla ongelmaksi jos toisen merkin rauta 6 lennättää pallon samalla tavalla kuin toisen merkin rauta 7. Eri merkeillä on erilaisia standardeja mailojen nostokulmille ja varsien pituuksille. Jos vastaavat ongelmat tuntuvat tutuilta, yhteneväisen mailasetin hankita voi olla ajankohtaista.

Golfmailat ovat kestävää laatua, mailoja voi varmasti käyttää vaikka 30 vuotta. Jos pelaa ja harjoittelee todella paljon, mailojen urat kuluvat näkyvästi jo 2 vuodessa. Rautamailojen kehityksessä ei ole suuren suuria muutoksia tullut tuossa ajassa, mutta puumailat ovat nykyisin metallia ja erityisesti draiverit ovat muuttuneet entistä helpommiksi. 

Alkuun kannattaa hankkia hyvin tavalliset mailat, niistä pääsee helposti tarvittaessa eroon. Käytettyjen mailojen arvo ei välttämättä putoa lainkaan. Jos hankkii käytetyt mailat kannattaa katsoa että niissä on kohtuullisen pitävät gripit. Grippien vaihto maksanee noin 10 € kappale. Uusia mailoja on tavallisesti myyty loppukaudesta suurella alennuksella. Alennukset alkavat usein jo elokuun loppupuolella.

Omien golftaitojen kehityksen myötä tietää paremmin minkälaiset mailat haluaa. Golfliikkeet tarjoavat usein mailojen sovituspalveluita, jotka ovat nykyisin hyvin suosittuja. Silloin voi tietää että ainakin joidenkin kriteerien mukaan mailat ovat itselle sopivat.

VilleOnko jotain syytä miksei alkuasento voisi olla sama kuin osuma-asento?

Jaska


Osuma-asento voi toki olla sama kuin alkuasento. Puttaamisessa aika moni pyrkii sellaiseen.

Jos haetaan lyöntiin tehoa, silloin asennoissa on syytä olla eroa. Yleensä tehokkaassa lyönnissä vartalo on kiertyneenä enemmän auki osumassa ja erityisesti rautamailalyönneissä paino tapaa olla enemmän etummaisella jalalla kuin alkuasennossa. Tavallisesti kädet ovat myös hieman edempänä kuin alkuasennossa. Silloin maila on osumassa matkalla vielä hieman alaspäin.

Pidemmillä mailoilla ja erityisesti draivessa saattaa paino olla jopa taaempana kuin alkuasennossa. Draiveissa pyritään lyömään siten että maila on jo jonkin verran matkalla ylöspäin osumassa, ja se onnistuu helpommin jos ylävartalo pysyy osumassa taaempana. Jalat ja lantio tapaavat olla osumassa kiertyneenä auki.

Tällaiseen asentoon pääseminen lyönnin alussa on jokseenkin mahdotonta koska vartalo on osumassa monelta osin liikkeessä ja "venyneenä" useammasta kohdasta. Tällaisesta alkuasennosta olisi myös perin hankalaa lähteä viemään mailaa taaaksepäin.

Taitavat pelaajat tapaavat kyllä aloittaa lyönnin pienellä liikkeellä käsistä ja vartalosta eteenpäin (forward press) joka vie liikkeellelähtöä hieman osuma-asentoa kohti.

Huolimatta vartalon asennon muuttumisesta, mailan lapa yritetään saada osoittamaan samaan suuntaan kuin alussa, tavallisesti suoraan aiottuun lyöntisuuntaan.Kysymys:

Pitääkö hankkia uudet mailat kun ne ovat jo 5 vuotta vanhoja?

Matkalla mailakauppaan

 

Golfmailoja ei tarvitse uusia kovin usein. Jos pelaa ja harjoittelee paljon, voi ongelmana olla rautamailojen urien kuluminen sileiksi. Silloin on jo tarvetta hankkia uudet mailat. Jos käyttö on vähäisempää, voi samoja mailoja käyttää vuosikymmeniä. Teräs on kestävää materiaalia.

Kotona metalliset ruokailuvälineet kuten veitset, haarukat ja lusikat kestävät samalla tavalla pitkään. Ne harvemmin kuluvat puhki. Tarvetta uusimiseen tulee lähinnä jos maku niiden mallista muuttuu tai ne jostakin syystä vääntyvät 

Golfmailojen osalta tilanne on vastaava.Kysymys: 

Tuleeko minusta golfmestari jos harjoittelen 10 000 tuntia?

Kymppitonnin mies

 

Tuo harjoitusmäärä tekee varmasti ihmisen mestariksi monessa asiassa, mutta ei välttämättä golfissa. Golf on tunnetusti vaikea peli.

Tavallisesti nuori ammattilainen on noin 20 vuotias ja pelannut golfia 10 vuotta. Jos hän on harjoitellut 1 000 tuntia vuosittain, 10 vuodessa tulee tuo 10 000 tuntia täyteen. Silloin hän on harjoitellut keskimäärin noin 4 tuntia 5 päivänä viikossa ympäri vuoden (4 tuntia x 5 päivää x 52 viikkoa = 1 040 tuntia). Tuolla harjoittelulla pääsee jo aika pitkälle.

Jos viidesti viikossa harjoittelee 4 tuntia päivässä pallon lyömistä, se voisi jakautua melko tasan pitkien lyöntien harjoitteluun, vajaisiin lyönteihin eli chippeihin, pitcheihin ja bunkkerilyönteihin, sekä puttaamiseen. Lyöntiharjoittelun määräksi tuon pitäisi riittää hyvin.

Pelaaminen kentällä vie tunnetusti paljon aikaa, ja pelaamaan oppii vain pelaamalla. Jos jättäisi lyöntiharjoittelun kokonaan pois ja ainoastaan kiertäisi kenttää pelaamalla, silloin ehtisi pelata 5 kierrosta viikossa. Se riittäisi varmasti peliharjoitteluksi.

Jos tekisi yhdistelmän näistä kahdesta harjoittelusta, voisi pelata 3 kierrosta kentällä ja harjoitella yhteensä 8 tuntia erilaisia lyöntejä. Lahjakas pelaaja voi tällaisella harjoittelulla päästä pitkälle.

Maailmasta löytyy valtava määrä pelaajia jotka ovat käyttäneet paljon aikaa golfharjoitteluun. Uskoisin että golfmaana pienestä Suomestakin löytyy ainakin tuhat pelaajaa joilla on takanaan yli 10 000 tunnin golfharjoittelu.

Joku voi 10 000 tunnin harjoittelulla päästä hyväksi singletasoituksen pelaajaksi, joku toinen klubin mestariksi. Oikein lahjakas voi pärjätä ammattilaisena.

Suurin osa 10 000 tunnin harjoittelijoista ei ole koskaan kiertänyt kenttää alle 80 lyönnillä.
Kysymys: 

Milloin talviharjoittelu kannattaa aloittaa?

Laiska Harjoittelija


 

Paras hetki aloittaa talviharjoittelu on marraskuun alku. Silloin ehtii tarvittaessa opetella ja vakiinnuttaa uutta tekniikkaa hyvissä ajoissa ennen seuraavan golfkauden alkua. Marraskuussa kaikissa talviharjoittelupaikoissa on hyvin tilaa ja hinnat saattavat olla edullisempia kuin vuodenvaihteen jälkeen. Alkutalven tehokkaan harjoittelun jälkeen voi sitten ottaa harjoittelun jo kevyemmin kun harjoitushallit alkavat olla tupaten täynnä. Uudet taidot ehtii alkutalvesta opetella hyvissä ajoin luotettavan varmoiksi.

Talvikauden aikana voi hankkia varmuutta pallon lyömiseen lisää. Talven aikana voi lyödä vaikka 20 000 lyöntiä. Vuoden tai pari pelanneelle siinä tulisi valtavasti lisää rutiinia lyöntiin. Lähipeliä voi myös parantaa talven aikana merkittävästi.

Talviharjoittelun ehtii aloittaa toki vielä tammikuussa tai myöhemmin talvikaudella. Mitä pidemmälle kevääseen jättää harjoittelun aloittamisen, sen vähemmän ehtii talven aikana parantaa golftaitojaan.

Usein toukokuussa tulee tunnille pelaajia, joille olisi muutama golftunti ja muutama harjoituskerta talven aikana tehnyt kerrassaan hyvää. Golfkauden alun jälkeen on monilla luonnollisesti kova halu lähteä pelaamaan. Pelikauden aikana on usein vaikeampaa tehdä suurempia muutoksia golfsvingiin.