Ville Kalliala      

         Golfopetusta vuodesta 1983           

Erikoislyönneistä voi joskus olla apua


Lyönnin korkeuden säätäminen

Pallon voi lyödä eri korkeuksille pallonpaikkaa muuttamalla. Lyömistä eri korkeuksille kannattaa joskus harjoitella.


Vasemmalta lyöminen

Vasemmalta puolelta lyömistä kannattaa harjoitella. Moni huomaa pelatessa että nyt olisi vasemmalta lyömisen paikka. Jos lyöntiä on joskus harjoitellut, siinä voi säästää yhden lyönnin. Tämä lienee yksinkertaisin tapa selvitä tilanteesta.


Vasemmalta puolelta voi lyödä maila käännettynä. Näin voi pallon lyödä paremmin ilmaan, jolloin pääsee esteiden yli ja pallo saa pysähtymään nopeammin.


Joillakin mailoilla voi olla kätevää lyödä mailan takaosalla. Nykyisin harvalla pelaajalla on tähän tarkoitukseen sopivia mailoja, mutta jos on, kannattaa niillä harjoitella tällaista lyöntiä.Polviltaan lyöminen

Polviltaan lyömistä voi olla hyvä harjoitella, vaikka sellaista lyöntiä ei tarvita kovin usein. Jos pallo on päätynyt puun alle ja matalalla olevat puun oksat estävät normaalin svingaamisen, voi tällaisen lyönnin osaamisesta olla hyötyä. Harvinainen tilanne, Jos pallo makaa kuitenkin hyvin, eivätkä oksat ole pallon lentoreitin edessä, voi säästää juuri sen ratkaisevan lyönnin. 

Polviltaan lyömistä kannattaa harjoitella silloin kun on kuivaa, koska silloin polvet säästyvät kastumiselta. Kätevää on harjoitella talvikaudella sisätiloissa. Ulkona harjoitellessa voi tietenkin asettaa pyyheliinan polvien alle, mutta pelatessa niin ei rangaistuksetta tehdä. 

Polviltaan lyömisen harjoittelu monipuolistaa omaa lyöntivalikoimaa, ja tästä harjoittelusta on apua myös lyönteihin joissa pallo on pelaajaa ylempänä.  

Erilaisten lyöntien hallitseminen auttaa kiperissä tilanteissa. Kaikkein tärkeintä on tietää kannattaako lyöntiä ylipäätään lähteä yrittämään. Jos on joskus kokeillut lyöntiä, tietää paremmin.


Pallo seinän vieressä

Joskus pallo voi olla aivan aidan tai muurin vieressä. Pallon voi silti lyödä kohtisuoraan poispäin muurista. Tässä lyönnissä on vaara että pallo osuu pelaajaan itseensä, joten lujan lyönnin välttämättömyyttä kannattaa harkita ennen kuin lyö.

Pallon voi lyödä muurin vierestä myös muurin kautta. Jos muurin pinta on tasainen, riskit eivät ole kovin suuret.

Pallon voi lyödä muurin vierestä myös suljetulla mailalla. Tällä tavalla pallon saa sivuun muurin suunnasta ja lyönti on melko helppo saada onnistumaan vaikka löisi lujempaakin.